Home Kulturë/Arsim Për fëmijët tanë nuk është ende vonë – kthehuni te natyra dhe...

Për fëmijët tanë nuk është ende vonë – kthehuni te natyra dhe malet

178
0
SHARE

Lëreni anash jetën digjitale – jetoni me natyrën!

Fëmijët shpesh janë egoistë, të prishur dhe zgjedhin njerëzit e tyre sipas rrobave që veshin dhe modelin e telefonit që ata kanë. Dhe, shoqëria dhe socializimi kanë humbur vlerën dhe kuptimin e tyre origjinal. Midis qindra dhe mijëra “miq” në rrjet, ne kurrë nuk kemi qenë të vetmuar! Por, a i kemi shokë e miq të vërtet?!

/Pse duhet të futet alpinizmi si lëndë mësimore në shkollat fillore?/

1.

Shikoni rreth jush. Në rrugë, në transportin publik. Në pritjet para sporteleve, në tavolinat për ngrënie. Në restorante dhe parqe. Në bankat e shkollës. Dhe, madje, edhe në vendet më intime, të tilla si tualete ose në shtrat. Çfarë shihni? Ekrani i androidit, tabletit apo laptopit tuaj. Dhe tani fikeni ekranin, gjeni reflektimin tuaj në të dhe përpiquni të ktheheni në fëmijëri, kur shokët i keni takuar në parqe dhe shkolla … ose të paktën si një aktivitet i rregullt familjar në edukimin e fëmijëve …

Mbani mend dhimbjen e papërshkrueshme kur zërat e nënave tona, sapo u ndezeshin llambat e para në rrugë (në mbrëmje), na kërkonin të shkonim në shtëpi. Hej, sa netë të gjata ishin atëherë! Kush do të presë ditën tjetër, kur do të takoheshim përsëri në oborrin e gjelbër të ndërtesës. Lojëra indian, kaubojs, bisedat e ngrohta, shoqërinë dhe “grindjet” mes shokëve. Ishim fëmijë, nuk kemi pasur telefona  “të zgjuar” dhe profilet e facebook-ut, dhe ishim të lumtur.

Në vitet që erdhën, vorbulla e epokës moderne ka thithur dhe degraduar gjithçka që deri atëherë kishte qenë një dukuri normale dhe e dëshirueshme në shoqëri; i mbërtheu nga duart e fëmijëve hobet (praçka), topin, i shtyu ata në android dhe ua la në duar, dhe i bindi se atje do ta kenë më “mirë”!. Lojërat u shndërruan në dhunë digjitale dhe sjellje të papërgjegjshme. Fëmijët shpesh janë egoistë, të prishur dhe zgjedhin njerëzit e tyre sipas rrobave që veshin dhe modelin e telefonit që ata kanë. Dhe, shoqëria dhe socializimi kanë humbur vlerën dhe kuptimin e tyre origjinal. Midis qindra dhe mijëra “miq” në rrjet, ne kurrë nuk kemi qenë të vetmuar! Por, a i kemi shokë e miq të vërtet?!

Në male të gjithë janë të barabartë

Këtu nuk ka vend për simbole të statusit. Pas qëndrimit në natyrë, miqësia nuk do të matet më se çfarë telefoni ke ose nëse këpucët janë të veshur të pëerdorura apo të reja. Tashmë shoqërorizimi në natyrë bazohet në atë që kur ai i vuri dorën e tij tjetrit kur ai duhet të shkojë mbi mur, dhe nga sa buzëqeshja identike dhe ndjenja e lumturisë shkaktohet nga e njëjta arsye – ta zëmë shikimi nga maja – kodra.

“Lidhjet” shoqërore do të bëhen të pashkëputshme

Mos harroni ndjenjën e lidhjes kur një mik na afrohej për herë të parë në oborrin e shkollës dhe na ofroi gjysmën e ushqimit. Tani dyfishoni atë ndjejnë në fëmijët, kur rrugës nëpër mal ndajnë ushqimin, ujin, kalojnë nëpër të njëjtën përpjekje në rrugën nëpër mal dhe së bashku ata vijnë te qëllimi – në majë të malit. Në vend të një fushe futbolli në qytet, ku, ndonjëherë, mund të ketë grindje, këtu “fituan” të gjithë duke luajtur në të njëjtën skuadër alpinizëm – ngjitje në majë të malit.

Fëmijët do të mësojnë të përballen me pengesa në jetë

Kur, me një trastë shpinës, nëpër borë, akull dhe shi, ata thyejnë barrierat e tyre psikike për të kapërcyer me sukses pengesat fizike, dhe i njëjti “model” do të zbatohet nesër në jetë! Me kalimin e kohës, ndërsa rriten dhe, proporcionalisht, sfidat shtohen e bëhen më të mëdha dhe më të vështira, kështu që ata do të jenë më të guximshëm për t’u përballur me sfidat në jetë. Ekuacioni është i thjeshtë: nëse ata ia dalin të arrijnë kulmin (majen e malit) në kushte ekstreme, ata do të arrijnë qëllimet e tyre poshtë në tokë te këmbët e tyre.

Ata do të bëhen më të përgjegjshëm

Alpinizmi kërkon disiplinë, si në trup dhe në mendje. Në vend të gjumit të fundjavës deri në mesditë, pastaj nga pozicioni i shtrirë, zhvendosen në një pozicion të ulur në një PC apo tastierë, ata do të mësojnë për t’u zgjuar herët në mëngjes, për të ngakuar në shpimë trastën alpiniste, prandaj duhet të shtrihen për të fjetur me kohë. Do të respektojë kohën dhe marrëveshjen e përbashkët. /Vazhdon të martën/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here