Home Kulturë/Arsim Shkencë – Një nga gjashtë misteret matematikore të pazgjidhura merr zgjidhje…!

Shkencë – Një nga gjashtë misteret matematikore të pazgjidhura merr zgjidhje…!

138
0
SHARE

Merr zgjidhje problemi i mileniumit i cili qe 160 vjet ka çmendur matematikanët: Shpërblimi është një milion dollarë, një zgjidhje ofroi shkencëtari 90- vjeçar!

Një nga matematikanët më të shquar britanik, Michael Attia, pretendon se ka gjetur prova të hipotezes së Riemann (Rimanovës)- njëra nga gjashtë problemet matematikore, për zgjidhjen e cilës është paraparë shpërblimi prej një milion dollarë, e cila është pothuajse 160 vjet ka xhindosur kolegët e tij.

Tani i pensionuari Attia (89 vjeç), i shpërblyeri matematikani britaniko-libanez sot prezantoi punën e tij në një takim në Heidelberg të Gjermanisë, për të cilin mendon “prova e thjeshtë” hipoteza Riemann, dhe nëse ka arritur të zgjidhë një prej problemeve të pazgjidhura – do të vërtetojë komisioni, pohon revista shkencore “Neë Scientist” (“Shkenca e re”).

Nëse zgjidhja e hipotezës së Riemann (Rimanovës – Riman’s hypothesis) vërtetohet, kjo do të jetë lajm i madh, vlerëson revista shkencore britanike, duke treguar, ndër të tjera, se kjo hipotezë është e lidhur ngushtë me ndarjen e numrave themelorë, të cilët nuk mund të ndahen me asnjë numër të plotë, përveç me vetëveten dhe numrin 1.

“Në qoftë se vërtetohet se kjo hipotezë është e vërtetë, matematicienët do të pajisen me një hartë për vendndodhjen (gjetjen) e të gjithë numrave të tillë themelorë, që do të ishte një hap i rëndësishëm përpara, me efekte të gjera në këtë fushë”, thuhet në tekstin e revistës shkencore britanike.

Shpërblimi prej një milion dollarë është premtuar për të zgjidhur një nga gjashtë “Problemet e Mijëvjeçarit” në matematikë, i vendosur nga Instituti amerikan i matematikës “Balta”, shumë matematikanë për vite me radhë i ka vënë në siklet për t’u angazhuar në kërkimin për dëshminë-të vërtetën për hipotezën Riemann (Rimanovës – Riman’s hypothesis), por asnjëri nga ata deri më tani nuk kanë arritur deri te çmimi prej një milion dollarë.

Attia, fitues i çmimeve ndërkombëtare është i vetëdijshëm për historinë e dështimeve në përpjekjet identike të deritanishme.

“Askush nuk beson se ekziston ndonjë dëshmi për hipotezën e Rimanovës, e lëre më që një dëshmi të tillë mund ta japë dikush që është pothuajse 90 vjeç”, tha Attia, duke shprehur shpresën se prezantimi i tij do t’i bindte kritikët e tij ndryshe.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here