Home Qendrore Raporti britanik: Vendet e Ballkanit nuk do të arrijnë në BE as...

Raporti britanik: Vendet e Ballkanit nuk do të arrijnë në BE as për 50-60 vjet!

191
0
SHARE

Shkaku i mosmarrëveshjeve bilaterale dhe konflikteve etnike – rruga e gjatë deri në BE! 

Serbisë dhe Ballkanit Perëndimor do t’u duhen 50 ose 60 vjet për të arritur standardet e jetesës së BE-së, sipas një raporti nga Komiteti i Punëve të Jashtme britanike.

Sipas raportit të Bankës Botërore, ka optimizëm me të cilin ne do të jetojmë si qytetarë të BE-së pas 40 vjetësh, dhe parashikimi më i keq se kjo do të ndodh edhe më shumë 200 vjet.

Raporti, të cilin e ka publikuar “Blic”, është prezantuar në prag të samitit të fundit në Londër, dhe thelbi i saj është se perspektiva e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor, në aspektin e anëtarësimit në BE, është e zymtë. Ndër pengesat e shumta, përveç “stagnimit kronik ekonomik”, u përmendën edhe kontestet konstante bilaterale dhe konfliktet etnike.

“Ballkani Perëndimor prej konflikteve të dhunshme të viteve të nëntëdhjeta ka tejkaluar probleme të shumta, por aty përfundojnë lajmet për rajonin. Ai, Ballkani, mbetet i ngarkuar me një seri të plotë të problemeve. E gjithë kjo nuk mund të merret si e mirëqenë. Problemet janë përkeqësuar në ndërkohë, ndërsa elitat lokale kanë interes në mbajtjen e status quo-s,”, thuhet në dokumentin e Komitetit britanik të Punëve të Jashtme, pjesë të të cilit botoi “Blic”.

Vlerësime dramatike nga raporti britanik se do na duhen 50 ose 60 vjet për të arritur standardet e jetesës së BE-së. Sipas raportit të Bankës Botërore, ka optimizëm me të cilin ne do të jetojmë si qytetarë të BE-së pas 40 vjetësh, dhe parashikimi më i keq se kjo do të ndodh edhe më shumë 200 vjet.
Në raporti e Komitetit britanik vëhet në dukje, gjithashtu, se para më pak se 25 vjet në Ballkanin Perëndimor ishte luftë, dhe këtu ka ndodhur “dhuna më e skajshme kundër civilëve në Evropë që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore.” Ky dokument, citon Dimitar Bechev nga Universiteti i Karolinës së Veriut.
“Janë tejkaluer shumë nga problemet që në vitet nëntëdhjeta çuan në përleshje të dhunshme, por këtu mbaron lajmi i mirë. Situatën në Ballkanin Perëndimor edhe më tej e vështirësojnë mosmarrëveshjet dypalëshe, konfliktet etnike,” ka theksuar Bechev nga Universiteti i Karolinës së Veriut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here